Voorpret: je vakantie kiezen

Elke vakantie begint natuurlijk met de voorpret van de bestemming kiezen. Waar gaan we heen? Hoe gaan we en wat gaan we doen? Die voorpret is voor sommige mensen al de helft van het vakantieplezier. Dat begint soms al vroeg, voor verre reizen soms jaren van te voren, en vaak in januari met de vakantiebeurs.

Misschien volg je Floortje naar het einde van de wereld en pikt uit haar reisverslagen de plek op waar jij ook heen wil. Misschien ook struin je doelgericht het internet af naar die ene plek die aan al jouw dromen voldoet. Of je prikt gewoon met je vinger op een kaart en laat het toeval alle werk doen.

Maar er is een ding wat iedereen die op deze pagina terecht is gekomen gemeen heeft: we vinden duurzaamheid ook tijdens de vakantie van belang.

De vakantie duurzaam invullen

Vóór alles geldt: het is vakantie en die willen we zo ontspannen en plezierig mogelijk doorbrengen. Hoe duurzaam die kan zijn hangt dan sterk af van je persoonlijke keuzes en voorkeuren. Waar de één er een sport van maakt om het groenste uit de kan te halen, wil de ander toch zeker haar of zijn droombestemming zien zonder het klimaat al te veel te belasten.

Bovendien is duurzaamheid een breed begrip. Het klimaat is er een belangrijk onderdeel van, maar je kunt ook denken aan sociale aspecten, zoals iets bijdragen aan lokale gemeenschappen. Of nieuwe kennis opdoen voor de biologische of vegetarische keuken.

Een paar eenvoudige richtlijnen die je kunnen helpen om te kiezen zijn de volgende:

  • de afstand en de manier hoe je die overbrugt hebben de grootste impact op het klimaat.
  • hoe drukker de locatie, hoe groter de druk op de lokale bevolking en het milieu.
  • hoe meer je laat verzorgen, hoe groter de kans dat niet de meest duurzame keuzes worden gemaakt.
  • compenseren is beter dan niets doen, maar het blijft de laatste optie.

Hier vind je meer gedetailleerde informatie over het duurzaam doorbrengen van je vakantie.