duurzame activiteiten tijdens de vakantie

Alles wat je onderneemt tijdens je vakantie kan ook gevolgen hebben voor duurzaamheid en klimaat. Het zal je niet verbazen dat een helikoptervlucht naar een bergtop het klimaat zwaarder belast dan een bergwandeling. Jij maakt de afweging welke voetafdruk hoort bij het verhaal waar je mee thuiskomt.

Maar de voetafdruk van een activiteit is niet altijd even makkelijk te bepalen. Neem nou golf spelen. Een golfbaan kan een behoorlijke belasting zijn en een grote ecologische voetafdruk hebben, door het grote ruimtebeslag en verbruik van water en soms pesticiden. Maar een golfbaan kan ook gedeeltelijk uit beschermd natuurgebied bestaan dat verantwoord wordt onderhouden. Er is zelfs een internationale award voor de meest ecologische golfbaan.

Bij vrijwel alle activiteiten die je tijdens je vakantie kan ondernemen kun je wel een keuze maken tussen een meer of minder duurzame variant. Denk aan een speedboot huren of gaan kayakken. Op quadsafari gaan of een fietstocht maken. Een auto huren of de lokale bus nemen.

Natuurlijk hangen de aangeboden activiteiten en het vertier nauw samen met het soort bestemming wat je kiest. Aan de Turkse riviera gaat het er anders aan toe dan op IJsland.