mensen duurzaam met vakantie

Zo ga je relaxt en duurzaam met vakantie

duurzaam met vakantie

Hoe ga je relaxt en duurzaam met vakantie, waar wil je op letten en hoe regel je het? Duurzaammetvakantie.nl helpt je om jouw vakantie op een makkelijke en leuke manier duurzamer te maken, van praktische tips tot en met het vinden en samenstellen van jouw duurzame vakantie.

Duurzamer maken van je vakantie kan op heel veel manieren. Daarom is het goed om eerst te bedenken wat jij belangrijk vindt. Wil je vooral CO2 besparen? Vind je de werkomstandigheden van de mensen op je bestemming belangrijk? Of moet je locatie zuinig met het milieu omspringen?

De echte duurzaamheidskampioen wil dat natuurlijk allemaal. Aan de andere kant: alle beetjes helpen. Wij laten je zien wat er kan, hoe je van de mogelijkheden gebruik kunt maken en wie je verder kunnen helpen.

Zet hier je duurzame stappen:      Stap 1       Stap 2       Stap3 

En: samen kom je verder. Daarom vragen we iedereen die al eerder duurzaam met vakantie is gegaan om te delen hoe dat beviel, en waar de beginnende duurzame vakantieganger op moet letten.

Duurzaam met vakantie: het vervoer

Wil je vooral zo weinig mogelijk CO2 uitstoten om het klimaat te sparen? Kies je bestemming dan wat dichter bij huis en en ga niet vliegen. Ook cruiseschepen stoten heel veel broeikasgassen (en roet) uit en zijn geen goede keuze voor klimaat en milieu. De keuze van je vervoer is belangrijk voor de voetafdruk van je vakantie: je vervoermiddel bepaalt het grootste deel van je CO2 uitstoot.

Wil je toch naar die verre bestemming en kun je er alleen met het vliegtuig komen? Dan kun je de CO2 uitstoot ook compenseren.

– Auto

Met de auto reizen vervuilt al minder, zeker als je met meerdere mensen reist. Heb je al een elektrische auto? Dan hoef je je geen zorgen te maken over je uitstoot. Laad je batterij dan wel met groene stroom op. Een punt van aandacht is dan wel een goede planning van de route. Die moet voldoende oplaadpunten hebben, op de juiste afstand van elkaar. Lees meer over een duurzame vakantie met de auto.

– Bus en touringcar

Reizen met bus en touringcar is een behoorlijk duurzame manier om je te verplaatsen. Busreizen zijn vooral bekend als goedkoop transportmiddel naar populaire bestemmingen, maar er komen steeds meer lijnverbindingen over lange afstanden, die je helemaal vrij laten in je reisplan.

– Trein

Treinreizen zijn er te kust en te keur, en het aanbod groeit snel. Alle uithoeken van Europa zijn met de trein te bereiken, en je kunt dwars door Rusland naar Azië met de Trans Siberië expres.

Naast het boeken van een reis van stad naar stad zijn er ook mogelijkheden om een vaste periode helemaal vrij door Europa te reizen.

– Fietsen en wandelen

Het meest duurzaam is natuurlijk reizen op eigen kracht, met de fiets of te voet. Wil je dat, dan is een gedegen voorbereiding wel belangrijk. Ruim van tevoren gaan trainen zorgt ervoor dat je geen onverwachte blessures oploopt en je conditie gewend raakt aan het overbruggen van lange afstanden.

Duurzame bestemmingen

De keuze van je bestemming bepaalt in belangrijke mate ook de duurzaamheid van je vakantie. Over het algemeen geldt: hoe verder, hoe belastender. Vooral als je naar je bestemming vliegt uiteraard. Maar er zijn meer zaken van invloed, zoals de populariteit van je bestemming. Hoe populairder, hoe meer mensen er heen gaan, en hoe groter de druk op de omgeving en de lokale bevolking is. Overvolle locaties zorgen voor extra afval en vervuiling.

Duurzame accomodaties

Verblijf je in een hotel of op een camping? Huur je een appartement of huis? Natuurlijk zorgt de plek waar je de vakantie doorbrengt ook voor een stuk van je voetafdruk. Worden de lakens elke dag verschoond en is de catering all-inclusive, of draai je zelf wekelijks een wasje en doe je boodschappen bij lokale winkels. Het telt allemaal mee.

Visum en inreistoestemming

Reizen binnen Europa is nog steeds vrij en probleemloos. Voor andere landen is een visum nodig, ook dichter bij huis voor Turkije. En wil je naar de VS of naar Canada, dan heb je een inreistoestemming nodig.

Goede voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding van je duurzame vakantie. Dat begint al met eenvoudige dingen zoals een check of je het leidingwater op je vakantiebestemming kunt drinken. Daar is een website voor: waterinhetbuitenland.nl Zorg dan ook voor hervulbare waterflesjes. Kun je het water niet zonder meer drinken? Misschien helpt het dan om een waterfilter mee te nemen. Dat voorkomt bovendien veel gesjouw met zware waterflessen.

Neem als het kan ook je gebruikelijke flesjes shampoo, zonnecremes en dergelijke mee, zodat je op je vakantieplek geen onnodige kleine verpakkingen hoeft te kopen. En denk aan je boodschappentas!

Een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor duurzaam tourisme en die extra informatie kan verschaffen is Fair Tourism.

Een vergelijking van de impact van jouw vakantie op het klimaat vind je hier.

Over deze site

 

Duurzaammetvakantie is het platform voor duurzame vakantiegangers. Het geeft tips, wijst de weg en laat ervaringen zien.