herfstwandeling

5 tips om te wandelen in Nederland met de herfstvakantie

herfstwandeling wandelen in nederland, op de veluwe of in de achterhoek

Wandelen in Nederland is extra mooi tijdens de herfst. Een bont bladerdak boven je hoofd, die aardse geuren en paddenstoelen om je heen.. heerlijk. Geniet jij ook zo van wandelen in herfstkleuren?

Wij geven je 5 duurzame tips voor de mooiste herfstwandelingen in Nederland- met 3 duurzame overnachtingen in de buurt.

Herfstwandeling op de Veluwe

Prachtige loofbomen in goud, rood en bruin en naaldbomen. Maar ook duinen, paarsgekleurde heidevelden, en misschien wel wilde dieren: dat vind je allemaal tijdens een wandeling op de Veluwe.

Omdat de Veluwe zo uitgestrekt is, kun je op veel punten starten met je wandeling. Bijvoorbeeld in Wageningen, Putten of Laag Soeren. Dankzij de vele wandelroutes die de Veluwe telt, hoef je niet verlegen te zitten om een plek om op adem te komen.

Als je langer wilt genieten van alles wat dit natuurgebied te bieden heeft in de herfst, kun je duurzaam overnachten op de Veluwe in het Westcord Hotel te Garderen. Dit wellnesshotel heeft een Green Key Gold label en ligt midden in de Veluwse bossen. En: het hotel biedt ook wandelroutes en fietsroutes aan.

Wandelen in de Achterhoek

Wandelen in de Achterhoek om de geuren van de herfst op te snuiven: dat kan perfect in de Achterhoekse bossen of langs de klaterende beekjes van het afwisselende landschap. Ook wandelingen door pittoreske stadjes zijn extra sfeervol wanneer de blaadjes naar beneden dwarrelen. Dankzij het uitgekiende wandelnetwerk van de Achterhoek hoef je alleen nog maar te kiezen waar je zin in hebt van de 3000 km aan wandelroutes!

Duurzaam overnachten kun je heel sfeervol in het ECO logies erfgoed De Oude Zondagschool, waarbij je zo uit de deur op de RensinkRoute stapt- klaar voor jouw herfstwandeling in de Achterhoek.

Herfstpracht in Zuid-Limburg

De glooiende heuvels, kastelen, prachtige natuurgebieden, diepe bossen en zelfs grotten.. Je waant je in het buitenland tijdens een herfstwandeling in Limburg, zeker in Zuid-Limburg. Ook met kinderen heel geschikt, omdat er genoeg wandelingen met gidsen te vinden zijn. Zo leer jij (en je kind) meer over de natuur van Limburg.

Wil je er een vakantie van maken? Denk dan eens aan een duurzame overnachting in Zuid-Limburg bij bijvoorbeeld de Natuurlofts van landgoed Moerslag. Volledig eco neutraal en midden in de natuur.

Je wandelroute in Nederland plannen

Geniet jij meer van spontaan gaan struinen door de natuur waarbij je wel ziet waar je uitkomt, of vind je het fijn om te wandelen in Nederland volgens een precies uitgestippelde wandelroute? Op Mooisteroutes.nl kun je per plaats naar de mooiste wandelroute zoeken, en filteren op kenmerken als  afstand, of de hond welkom is en aanwezigheid van horeca onderweg. En voor de avonturiers op eigen bodem zijn er altijd nog GPS, wegwijsbordjes of -paddenstoelen.

Wat neem je mee voor een duurzame herfstwandeling?

Herfstwandelingen in de Veluwe, Achterhoek of Limburg zijn veelzijdig, dus het is slim om daar rekening mee te houden als je op pad gaat. Een stevige herfstwandeling in Nederland begint natuurlijk altijd met een goed paar wandelschoenen en een goede jas, zodat je niet verrast wordt door wat regen en modder. Met voldoende water, iets te eten in je rugzak en eventueel GPS ben je er klaar voor!

En heel belangrijk: als je een duurzame herfstwandeling wilt maken, dan laat je natuurlijk geen afval achter in de natuur. Zorg er dus voor dat je je afval mee terug kunt nemen. Door zelf een duurzame lunch te maken of te kiezen voor horeca die een verantwoord en lokaal menu aanbieden op je wandelroute ben je goed bezig. Het Smulhuisje, dat je bij de Veluwe vindt, is daar één van.

Meer tips van ons om jouw herfstvakantie duurzaam te vieren? Lees ze hier.