hiking duurzaam met vakantie

Te voet naar de mooiste plekken

 

een wandelvakantie kun je overal houden

Voor sommige mensen gaat er niets boven wandelen. Hoe verder hoe liever. Al lopend sta je in direct contact met de omgeving en beleef je de natuur intens. Wandelen is gezond en niet aan leeftijd gebonden en een wandelvakantie kun je overal houden. Als wandelaar loop je niet alleen: in Nederland wandelen er meer mensen dan dat er voetballen. Een duurzame wandelvakantie zal dus veel mensen aanspreken.

Wandelen kan de meest duurzame vorm van vakantievieren zijn. Al helemaal als je ook te voet naar je bestemming gaat. Veel meer dan een stevig paar schoenen en een goede rugzak heb je eigenlijk niet nodig. Wel vraagt het om een goede conditie en voldoende voorbereiding om geen blessures op te lopen.

Over de hele wereld zijn er goed gedocumenteerde wandelroutes die je kunt volgen, maar natuurlijk kun je ook je eigen weg gaan. In beide gevallen is het verstandig om voor goede navigatie te zorgen, in de vorm van kaarten of een navigatiesysteem.

– Voetreizen

Een belangrijk onderscheid dat je kan maken is het verschil tussen een voetreis en een wandelvakantie. Op een voetreis ga je te voet naar je bestemming. Voor een wandelvakantie ga je met ander vervoer naar je bestemming, om daar ter plaatsen wandeltochten te maken.

Bekende voetreizen gaan bijvoorbeeld naar Rome of naar Compostella. Deze laatste heeft ook een religieuze of mystieke achtergrond en wordt vaak ondernomen om los te komen van de dagelijkse sleur en weer dicht bij jezelf en het leven te komen. Dit soort voetreizen worden ook wel pelgrimstochten genoemd. Maar het kan ook korter, dichter bij huis en zonder diepere betekenis, langs het Pieterpad van Pieterburen naar de Pietersberg in Maastricht (of andersom) bijvoorbeeld.

– Wandelvakanties

Een wandelvakantie kun je overal houden. Voor Nederlanders zijn vooral heuvelachtige en berggebieden aantrekkelijk. Vlak land hebben we tenslotte thuis al voldoende.

Veel wandelaars zijn lid van de Wandelbond KWBN, die veel informatie voor wandelaars biedt. Voor het meest complete overzicht van wandelpaden in Nederland kun je terecht op Wandelnet.nl

Lees voor meer informatie dit artikel: Zo ga je duurzaam met vakantie