duurzame vakantiebestemmingen

Het is bijna altijd de eerste vraag over de komende vakantie: waar gaan we heen deze keer? De keuze van je vakantiebestemming bepaalt in belangrijke mate ook de duurzaamheid van je vakantie. Want over het algemeen geldt: hoe verder, hoe belastender. Vooral als je je bestemming alleen met het vliegtuig kan bereiken. Daarom gaat het hier alleen over vakantiebestemmingen in Europa, waar je zonder te vliegen heen kunt.

Maar er zijn meer zaken van invloed, zoals de populariteit van je bestemming. Omdat populaire locaties veel mensen trekken, wordt de druk op de lokale bevolking en de omgeving groot. Zo zorgen overvolle locaties vaak voor extra afval en vervuiling, maar ook voor overlast en stress bij de lokale bevolking.

Natuurlijk is er ook verschil hoe toeristische trekpleisters zelf omgaan met klimaat, milieu en mensen. Hoe het fout gaat en hoe het wel kan kun je lezen in dit artikel over toerisme van The Conversation.

Gelukkig zijn er steeds meer vakantiebestemmingen die er alles aan doen om duurzaam te zijn, voor de planeet, voor de vakantieganger en voor de eigen bevolking. Bestemmingen kunnen zich daarvoor ook laten certificeren, en er zijn rankings en competities voor de meest duurzame vakantiebestemmingen.