wandelvakantie in Nederland

Wandelvakantie in Nederland: uitdagender dan je denkt

wandelvakantie in Nederland

Een wandelvakantie is voor enthousiaste wandelaars iets om echt naar uit te kijken. En Nederland heeft veel te bieden. Ook een wandelvakantie in Nederland kan een hele uitdaging zijn, met routes van vele honderden kilometers. Maar ook stadswandelaars kunnen hier prima uit de voeten. 

Liefhebbers van een wandelvakantie hoeven echt het land niet uit. Ook Nederland is een prachtig land voor lange wandelingen. Een wandelvakantie in Nederland doorbrengen kan uitdagender zijn dan je wellicht denkt. Maar ook voor de gelegenheidswandelaar is er volop keuze in routes van allerlei lengte en moeilijkheidsgraad. In dit blog vertellen wij je graag waar je heen kunt voor de mooiste wandelvakanties en waar je de mooiste routes vindt.

Bewust kiezen voor een wandelvakantie doe je vaak niet alleen omdat je wandelen zo fijn vindt: vaak wordt je vakantie nog aangenamer omdat je met het oog op milieu en klimaat goed bezig bent. Daarom gaan wij hier ook in op hoe je jouw wandelvakantie zo duurzaam mogelijk maakt en wat algemene do’s en don’ts zijn. Uitgebreidere informatie en meer dan 27 tips vind je in dit artikel.

Zo maak je jouw wandelvakantie in Nederland ook echt duurzaam

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is een wandelvakantie de beste keuze die je kunt maken. Je ecologische voetprint is minimaal. De grootste belasting van het milieu en het klimaat komt vaak voort uit reizen. Reizen met de boot, auto en in het bijzonder het vliegtuig is nu eenmaal vervuilend.

Waar en hoe je wandelt, is echter ook van belang. Iedereen die wel eens een wandeling door de natuur maakt, heeft ongetwijfeld gezien dat je zelfs op de meest afgelegen plekken zwerfafval tegenkomt. Door goed voorbereid op reis te gaan, zorg je ervoor dat je geen troep achterlaat in de natuur. De infrastructuur in Nederland is uitstekend in alle opzichten. Langs veel wandelroutes staan voldoende prullenbakken. Hoe minder afval je produceert, hoe minder je hoeft weg te gooien. Denk daarom altijd aan de volgende zaken:

  • Neem je bagage mee? Gebruik hiervoor dan geen wegwerptassen
  • Kies liever voor broodtrommels en hervulbare drinkbekers/flessen, in plaats van pakjes en zakjes
  • Kun je afval niet voorkomen? Neem dan zelf afvalzakjes mee zodat je afval niet onderweg in de natuur belandt.

Wil je bijdragen aan een schonere omgeving? Dan hoef je niet te wachten op World Cleanup Day of een andere georganiseerde schoonmaakdag. Waarom zou je niet onderweg wat afval dat je tegenkomt opruimen? Natuurlijk: het zou niet zo hoeven te zijn, maar iemand moet het goede voorbeeld geven.

Een wandelvakantie brengt je op prachtige plekken in het gevarieerde Nederlandse landschap. Ons landschap is op veel plekken echter ook kwetsbaar. Zorg er daarom voor dat je kiest voor officiële wandelroutes. Veel van deze routes nemen je mee door beschermde gebieden. De routes zijn hier speciaal voor gecreëerd. Wijk dan ook niet af van de route. Doe je dit wel, dan beschadig je wellicht kwetsbare natuur. Op de routes zelf wordt doorlopend gecontroleerd en worden alle benodigde werkzaamheden uitgevoerd om de natuur in goede staat te houden.

Een georganiseerde wandelvakantie of zelf je route samenstellen?

Wie zoekt op “wandelvakantie in Nederland” ontdekt direct al dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Wandelen door het glooiende Limburgse landschap, over de Veluwe, langs de Drentse hunebedden of de Noord-Hollandse kust: alles is mogelijk. Veel grote en kleine reisbureaus bieden complete wandelvakanties in eigen land aan. Kiezen voor een meerdaagse wandelvakantie (er zijn organisaties die vakanties tot wel 28 dagen aanbieden) is natuurlijk bijzonder interessant. Je weet immers dat je niet alleen mooie wandelingen gaat maken, maar ook dat alles voor je geregeld wordt. Toch zijn er redenen om na te denken over het zelf samenstellen van je wandelvakantie.

Het zelf samenstellen van je wandelvakantie vergt meer voorbereiding. Wanneer je het echter belangrijk vindt dat je zo duurzaam mogelijk met vakantie gaat, kun je door zelf je vakantie samen te stellen je ecologische voetafdruk verder verlagen. Bij veel georganiseerde vakanties zijn verblijf en vervoer inbegrepen. Vaak wordt op dit gebied niet of slechts beperkt naar duurzaamheid gekeken.

Door zelf in kaart te brengen waar je zou willen wandelen en wat de overnachtingsmogelijkheden zijn, kun je jouw ideale duurzame wandelvakantie in Nederland samenstellen. Door goed te plannen, kun je wandelen combineren met fietsen. Ons land kent talloze prachtige fietsroutes. Waarom zou je een wandelvakantie niet combineren met een fietsvakantie en het kiezen van duurzame accommodaties?

Inspiratie voor de mooiste wandelroutes in Nederland

Heb je inspiratie nodig voor de mooiste wandelroutes in Nederland, dan kun je met een enkele zoekopdracht al heel ver komen. Natuurlijk helpen wij je ook graag op weg.
Hou je van wandelen in het bos? Kies dan voor de boswachterspaden. Deze wandelingen lopen door heel Nederland. Ze zijn gecreëerd en goedgekeurd door Staatsbosbeheer. Zo weet je dus zeker dat je op de best mogelijke en duurzame wijze geniet van de natuur.

Lange Afstand Wandelpaden

Voor echte fervente wandelaars is een route van een paar kilometer natuurlijk niet genoeg. Gelukkig zijn er in Nederland de LAW’s: Lange Afstand Wandelpaden. Dit zijn wandelroutes van minstens 150 kilometer lang. Je volgt ze door de wit/rode bewegwijzering aan te houden. Deze routes staan garant voor jarenlang wandelplezier, want er zijn er inmiddels 23 met een gezamenlijke lengte van maar liefst 7500 kilometer.

Wil je weten wat heel Nederland te bieden heeft? Op Wandelnet vind je de mooiste wandelroutes per provincie.
Wie denkt aan wandelen, denkt wellicht aan de natuur. In en om onze steden en dorpen kun je echter ook fantastisch wandelen. Een mooie wandeltocht door de stad van jouw keuze combineert gezond en actief bezig zijn met cultuur. Je kunt dus ook prima een wandelvakantie samenstellen uit wandelingen door de natuur en door interessante plaatsen. Elke stad heeft mooie wandelroutes die je worden aangeboden bij de VVV.