bloesemroute appelbloesem

De bloesemroute en nog 3 betaalbare, duurzame activiteiten in de lente

bloesemroute appelbloesem

Eindelijk, de lente is hier! Nu de coronamaatregelen binnen Nederland bijna verleden tijd zijn en de bloesem aan de bomen hangt, kunnen we niet wachten om er weer op uit te gaan. 2 jaar corona heeft echter ook zijn effecten gehad op de kosten van uitjes. Daarom vind je in deze blog 4 betaalbare, duurzame activiteiten in de lente: van bloesemroutes in Nederland tot tripjes naar de werkelijke locaties van beroemde schilderijen.

Bloesemroutes in Nederland

Dol op de geuren en kleuren van het voorjaar? Fiets dan tussen april en mei langs de mooiste bloesemroutes, en vergaap je aan bomen die vol in bloei staan. Perfect voor een duurzame fietstocht met picknick in de volgende bloemrijke streken:

Rivierenland staat bekend om zijn talloze fruitbomen. Deze fietsroute van 43 km in de Bommelerwaard biedt als bloesemroute in de Betuwe uitzicht op fruitboomgaarden vol appel-, kersen- en perenbloesem en legendarische kastelen.

Liever een bloesemroute in Zeeland? In Zuid-Beveland vind je een fietsroute van 36 of 70 km, die langs dijkjes vol fluitenkruid en de geurige bloesem van meidoorns voert. Hier bloeien verschillende bedreigde plantensoorten in het voorjaar.

Beneden de rivieren vind je bloesemroutes in Zuid-Limburg. Hier kun je terecht voor wandel- of fietsroutes langs zeeën van witte en roze bloemblaadjes. Met 20 km over redelijk plat terrein is de bloesemroute Eijsden heel geschikt voor de wat ongeoefende fietser.

Schilderachtige tripjes

Kijk eens uit de ogen van de grote schilders, en bezoek de locaties waar zij hun bekendste werken op gebaseerd hebben. Laat je inspireren nu de zonkans groot is en de buitentemperatuur aangenaam.

Zo is er de Van Gogh fietsroute in Nuenen, die langs de plek voert waar Vincent van Gogh ‘De Aardappeleters’ schilderde. Maar ook langs verschillende molens die terugkomen in zijn werken. De Van Gogh fietsroute Nuenen is met zijn bijna 46 km een leuke middagactiviteit.

Ook bij onze Oosterburen vind je schilderachtige routes. ‘Wandelaar boven de nevelen’ van Caspar David Friedrich is gebaseerd op een dromerige mix van de Alpen en het uitkijkpunt Elbsandsteingebergte in Saksen en Bohemen. Er zijn prachtige reeds uitgestippelde wandelroutes door het natuurgebied die naar dit uitkijkpunt voeren. Kijk eenmaal daar naar de heuvel rechts: dit is de Zirkelstein, de tafelberg waar Friedrich’s mysterieuze wandelaar naar kijkt.

De Thalys en metro brengen kunstroutes in Parijs duurzaam dichtbij. Ontdek in het stadsdeel Montmartre de buurt die kunstenaars zoals Dalí, Van Gogh, Picasso en Renoir inspireerden. In Renoir’s ‘Bal du Moulin de la Galette’ staat de Moulin Rouge hier centraal. In verschillende musea vind je de werken van de grote namen uit de kunst, en op het Place du Tertre kun je hedendaagse kunstenaars steunen door hun werk te kopen.

Oude familiefoto’s recreëren

Een leuke trip down memory lane: oude familiefoto’s recreëren! Pak het familiefotoalbum en kies de familiefoto’s van weleer waar je mooie herinneringen aan hebt. Zoek samen met de mensen die op de foto staan dezelfde locatie op, trek kleding aan die lijkt op de kleding van de foto en recreëer de foto in dezelfde poses. Een nieuwe onvergetelijke herinnering en een duurzaam dagje uit.

Liever niet op de foto? Alleen de locaties bezoeken waar de foto’s uit het familiealbum genomen zijn en daar herinneringen ophalen is ook een fijne duurzame activiteit in de lente.

Duurzame kinderboerderijen

De lente betekent niet alleen bloesem, maar ook lammetjes en kuikentjes. Daarom is juist nu duurzaam op pad gaan met de (klein)kinderen heerlijk. Bijvoorbeeld naar een duurzame kinderboerderij, waar de kleintjes leren over het behoud van flora en fauna voor een veelal vrijwillige kleine bijdrage. Enkele duurzame kinderboerderijen in Nederland zijn:

  • Kinderboerderij Nijverdal. Hier worden oude dierenrassen gehouden en kun je rondwandelen in de boomgaard en moestuin. Er wordt veel aan voorlichting over duurzaamheid en recycling gedaan.
  • Kinderboerderij de Goudse Hofsteden. Deze duurzame kinderboerderij in Gouda is een voorloper in klimaatbestendige maatregelen zoals het opwekken van duurzame energie en slim waterverbruik. Dit ontdek je hier op een originele manier met een spel via je mobiele telefoon.
  • Stadsboerderij Griftsteede. Meer dan een kinderboerderij, biedt deze duurzame stadsboerderij in Utrecht ook een blotevoetenpad, een ecologisch bijgehouden stadstuin en speeltuin en een boerderijwinkel/terras met lokale producten. Leuk voor jong en oud!

Ben je geïnspireerd om een duurzaam, betaalbare activiteit in te plannen deze lente? Of spaar je liever voor een duurzaam festival nu het weer kan? Het kan allemaal.