De mooiste fietsroutes voor fietsvakantie in Nederland

fietsvakantie in nederland, de mooiste fietsroutes - duurzaam met vakantie

Ook tijdens je vakantie in eigen land, in het voorjaar, in de zomer of in de herfst, is de fiets jouw beste vriend. Op je vakantie heb je geen last van haast, druk verkeer of de druk dat je per se ergens naartoe moet. Hier kun je maximaal genieten van fietsen. Een complete fietsvakantie of het fietsen van een of meer prachtige routes tijdens je fietsvakantie in Nederland, is gezond, mooi, ontspannend en duurzaam. Met de fiets kun je op verantwoorde wijze op prachtige plekken komen. In deze blog vertellen wij je over de mooiste fietsvakanties en fietsroutes in Nederland voor het hele gezin.

Op fietsvakantie in Nederland

Nederland staat bekend als hét fietsland. Het houden van een fietsvakantie in Nederland is dan ook geen enkel probleem. De voorzieningen zijn top, vele routes zijn er speciaal voor ontwikkeld en ons land is klein genoeg om veel verschillende omgevingen te zien, maar ook weer groot genoeg om dagen of zelfs weken onderweg te zijn.

Omdat Nederland zo goed ingesteld is op fietsers, zul je weinig moeite hoeven te doen om een geschikte fietsvakantie te plannen. Je kunt kiezen uit een van de vele routes die vooraf zijn uitgestippeld. Elke provincie heeft meerdere routes die speciaal zijn samengesteld om jou het mooiste van de omgeving te laten zien en ervaren. Van weidse landschappen tot bossen en heide en van kust tot pittoreske dorpjes. Wat je voorkeur ook is; er zijn altijd routes die hierbij aansluiten.

Hoewel veel van deze routes eenvoudig een hele dag in beslag kunnen nemen – zeker wanneer je zo nu en dan de tijd neemt om even af te stappen en te genieten van je omgeving – vormen deze nog geen complete fietsvakantie. Voor een prachtige fietsvakantie in Nederland kun je zelf zorgen. Een populaire en toegankelijke manier om dit te doen, is door de verschillende fietsroutes aan elkaar te koppelen. Op die manier kun je meerdere provincies zien in een week of twee weken tijd. Om dit te doen kun je gebruikmaken van de ANWB fietsknooppunten planner. Hiermee kun je zeer eenvoudig jouw totale fietsvakantie samenstellen door de ANWB fietsroutes van jouw keuze aan elkaar te koppelen.

Omdat je eenvoudig je fietsvakantie van tevoren zelf kunt samenstellen, is het ook makkelijk om overnachtingen te plannen. Dat Nederland een perfect fietsland is, komt ook tot uiting in het feit dat je op of nabij jouw routes, altijd duurzame accommodaties kunt vinden. De echte avonturiers kunnen kamperen en nemen hun spullen mee op de fiets, maar ook voor het gezin zijn er tal van mogelijkheden. Zoek maar eens naar Green Key accommodaties in de nabijheid van je route.

De mooiste fietsroutes voor een fietsvakantie in Nederland

Kiezen voor de mooiste fietsroutes van Nederland is een haast onmogelijke opgave. Er is zoveel keus en wat je het mooist vindt, is natuurlijk geheel afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Toch gaan wij je onze suggesties geven van de mooiste fietsroutes per provincie.

Drenthe: in Drenthe kun je niet om de hunebedden heen. Deze fietsroute langs de hunebedden doet niet alleen de prachtige omgeving van de hunebedden aan, maar voert je ook langs enkele leuke plaatsen waar je even af kunt stappen en een drankje of een hapje kunt doen. De route is 45 kilometer lang en geschikt voor het hele gezin. 

Flevoland: enkele decennia geleden was wat nu Flevoland is, niets dan water. Logisch dus dat water nog steeds een prominente rol speelt in deze provincie. Rondom Almere vind je prachtige, uitgestrekte water- en natuurgebieden. Je kunt ze met deze route ontdekken. Een fietstocht door de Oostvaardersplassen mag daarbij niet ontbreken.

Friesland: met een fietstocht langs het Tjeukemeer ga je niet alleen prachtige natuur zien; je komt ook door charmante plaatsjes waar je – tenzij je Fries bent – waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Een prachtige ontdekkingsrit waar je een paar uur mee bezig bent.

Gelderland: op maar weinig plekken in Nederland zijn er mooiere bossen te vinden dan in de omgeving van Beekbergen. Daarom is het niet gek dat er een prachtige fietsroute in en om Beekbergen te vinden is. Voor natuurliefhebbers gaat er waarschijnlijk niets boven fietsen door de bossen. Met deze route maak je een geweldige keuze.

Groningen: het Lauwersmeer is wellicht niet zo’n bekend gebied voor de meeste Nederlanders. Dat maakt de omgeving van dit meer des te leuker om per fiets te verkennen. Je zult niet worden teleurgesteld, want de omgeving is prachtig. De route start in Lauwersoo. Hier vind je ook een fraai bungalowpark in een Natuurlijke omgeving. 

Limburg: prachtige landschappen, kastelen, oude molens… klinkt dit je als muziek in de oren, dan moet je beslist de Geul en Gulproute fietsen. Een heerlijk glooiende route waarop je stevig door kunt trappen, of rustig kunt genieten. De route gaat langs enkele flinke heuvels, maar ontwijkt de ergste klimmen, dus ook met kinderen is deze route uitstekend te doen.

Noord-Brabant: als er een provincie is waar je heerlijke natuur kunt combineren met prachtige plaatsen, dan is het Noord-Brabant wel. De Drie vestingstadjes route, zal zowel de natuur- als stadliefhebber kunnen bekoren. Je fietst over prachtige landweggetjes (en over wat velen zien als de mooiste dijk van Nederland), door natuurgebieden en ziet ook de charmante stadjes Grave, Ravenstein en Megen.

Noord-Holland: een van de mooiste plaatsen in Noord-Holland is zonder twijfel Castricum. Deze relatief rustige badplaats biedt vrijwel eindeloze duinen om doorheen te fietsen en dat is best bijzonder en zeldzaam. De Duinwaterroute is een prachtige route door een gevarieerd kustlandschap. 

Overijssel: toegegeven: in Overijssel heb je meerdere prachtige fietsroutes door de natuur. Daarom kiezen wij voor een verrassende route: een rondje Zwolle. Wie denkt dat het in de buurt van een grote stad niet mooi fietsen is, komt bedrogen uit. Een meer gevarieerde omgeving zul je niet snel vinden.

Utrecht: soms, zoals in Overijssel, zijn het de wat minder voor de hand liggende routes die indruk maken. In het geval van Utrecht is het wat ons betreft een bewezen favoriet. De Utrechtse Heuvelrugtour is wat ons betreft verplichte kost voor iedereen die van fietsen houdt. 

Zeeland: het is verleidelijk om hier te kiezen voor een route die je over de Deltawerken voert, maar om eerlijk te zijn: buiten de werken zelf, valt hier niet veel te zien en bovendien kan het behoorlijk winderig zijn. Onze tip? De Watersnoodroute. Fraaie natuur, leuke plaatjes en talloze gelegenheden om even af te stappen en te ontspannen.

Zuid-Holland: laat de Maas je gids zijn. Op de oude Maasroute zie je van alles wat. Wie deze route volgt, wordt herinnerd aan hoe veelzijdig Nederland kan zijn. Het is een van de meest afwisselende fietsroutes. Dan weer fiets je langs de oevers van de maas, vervolgens door een natuurgebied of door historisch Dordrecht. 

Meer fietsroutes en planners

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de uitgebreide mogelijkheden die niet alleen Nederland, maar ook andere landen en streken bieden aan fietsroutes. Daarom hebben we een speciale pagina gemaakt met een overzicht van de beste fietsrouteplanners en de mooiste routes.