herftvakantie

Een heerlijke, duurzame herfstvakantie

herfstvakantie

Nog even en dan dient de herfstvakantie zich weer aan. Misschien ben je zelfs al plannen aan het maken voor die vrije week in de herfst. Natuurlijk kan het verleidelijk zijn om een vliegtuig in te stappen richting een zonnig oord, maar vakantie vieren in eigen land kan ook in de herfstvakantie een (duurzame!) verademing zijn.

De impact op het milieu van jouw vakantie wordt grotendeels bepaald door het transport ernaartoe. Met name vliegreizen hebben een flink effect op het broeikaseffect, doordat er door vliegtuigen op grote hoogte CO2, andere broeikasgassen en roet wordt uitgestoten. Breng dus liever je herfstvakantie in Nederland door en draag je steentje bij aan een groenere toekomst!

Waar ga je heen?

Nederland is zeer veelzijdig, je kan richting de kust om de frisse zeewind te voelen en in te ademen, of het uitgestrekte landschap in het noorden gaan bewonderen. Immens populair is altijd de Veluwe, in de uitgestrekte bossen en op de mooie heidevelden is het heerlijk tot rust komen. Dwalend tussen de bomen zal je ongetwijfeld een glimp opvangen van een everzwijn of een hert. In Limburg voel je je bijna in het buitenland, door de heuvels en de zachte tongval van de bewoners. Ook de Waddeneilanden geven je het gevoel er echt even helemaal tussenuit te zijn. Je ontkomt niet aan een overtocht per gemotoriseerde veerboot, maar op Vlieland en Schiermonnikoog mag je je auto niet eens meenemen en ben je vervolgens sowieso aangewezen op meer duurzame vervoersmiddelen. Niet dat dit erg is, je komt op deze Waddeneilanden overal met de fiets, er zijn mooie fietsroutes uitgezet en je fietst veilig, aangezien er weinig gemotoriseerd verkeer is.

Verblijf tijdens je vakantie

De herfst kan weerbarstig zijn wat weer betreft, dus het slapen in een tent op een camping kan betekenen dat je ’s nachts naar de regendruppels op het tentzeil aan het luisteren bent. Als dit je aanspreekt dan vooral doen natuurlijk! Zeker wanneer je veel belang hecht aan het milieu en je eigen CO2-voetafdruk. Een kampeervakantie is en blijft de beste manier om het milieu te ontlasten, vooral op de plekken die Campspace aanbiedt. Een andere mogelijkheid is een vakantiehuisje huren. Nederland heeft een breed aanbod aan vakantiehuisjes in allerlei stijlen en prijsklassen. Bedenk wel: Hoe meer luxe, hoe meer CO2 uitstoot. Een verblijf in een hotel is wat belasting voor het milieu betreft te vergelijken met een vakantiehuisje. Zelf kan je natuurlijk ook maatregelen nemen om de grootte van je CO2-voetafdruk wat te beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hergebruiken van handdoeken of het niet onnodig een airco gebruiken.

Milieuvriendelijke activiteiten

Wandelen, fietsen of mountainbiken zijn activiteiten die niet alleen goed voor de gezondheid zijn, maar ook nauwelijks impact op het milieu hebben. In heel Nederland zijn fietsroutes voor zowel gevorderde als beginnende fietsers. Voor wat extra ondersteuning is het huren van een e-bike een interessante keuze. Mocht je geluk hebben en het weer in de herfstvakantie is zacht, dan is zwemmen in open water ook een goede optie. Als dit je toch wat te fris lijkt, zijn er nog vele andere watersport mogelijkheden waarbij je (hopelijk) droog blijft. Ga bijvoorbeeld roeien of kanoën en bekijk de natuur om je heen zonder het lawaai van een motor.

Vervoer

Als je kiest voor een vakantie in Nederland dan kan je gemakkelijk met je eigen auto je vakantieadres bereiken. Een andere mogelijkheid is om per bus of trein te reizen. Dit lijkt milieubewuster, maar is dit niet wanneer je met vier of meer personen in één auto reist. Een gemiddeld gezin komt al snel aan dit aantal en dan is de auto inladen en vervolgens in één keer doorrijden naar je vakantiebestemming toch wel een heel prettig begin van je duurzame herfstvakantie in Nederland! Nog een tip: huur eens een elektrische auto.