kamperen in eigen land

Vakantie vieren in Nederland, hoe duurzaam is dat?

vakantie Nederland

Kiezen voor een vakantie in Nederland is op zichzelf al duurzamer dan een buitenlandse vakantie. Dat heeft vooral te maken met vervoer. Vliegen zorgt voor een hoge schadelijke uitstoot die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Milieu Centraal rekende uit dat een vliegvakantie naar Bali per persoon “goed” is voor een uitstoot van 4.000 kilo CO2.

Wanneer je dit in het juiste perspectief plaatst, wordt de impact nog duidelijker. Het gemiddelde Nederlandse gezin stoot jaarlijks namelijk 23.000 kilo CO2 uit. Wie een paar keer per jaar op vliegvakantie gaat, kan dus zonder het te weten zijn of haar uitstoot met misschien wel 50% verhogen.

Voor veel bestemmingen zijn er helaas nog geen goede alternatieven voor vliegen. Je kunt echter wel invloed uitoefenen op jouw footprint door een andere bestemming te kiezen. Op vakantie gaan in eigen land is altijd al populair geweest, maar wint nu bij steeds meer mensen aan populariteit omdat dit een duurzame keuze is. Wie zich in de mogelijkheden verdiept, zal ontdekken dat je ook in Nederland een heerlijke vakantie kunt hebben en kunt genieten met de wetenschap dat je het milieu en het klimaat zoveel mogelijk ontziet. Maar hoe doe je dat?

Wees kritisch op je vervoermiddel

Ook als je in Nederland vakantie viert begint een duurzame keuze bij het plannen van de reis. Een fiets- of wandelvakantie is natuurlijk een heel duurzame keuze. Kies je echter voor een sneller vervoermiddel, dan kun je hier een verantwoorde en duurzame keuze maken. Kiezen voor een bestemming die bereikbaar is met het openbaar vervoer is een goede eerste stap. Zo reduceer je jouw uitstoot ten opzichte van vervoer met je eigen auto. Zeker met kiezen voor de trein (die in Nederland rijdt op groene stroom), maak je een prima keuze. Wil je toch liever met de auto gaan, of is dit noodzakelijk? Overweeg dan de huur van een zuinige, schone (elektrische?) auto.

Een duurzaam verblijf in Nederland

Wie duurzaam vakantie wil vieren in eigen land kijkt natuurlijk ook naar de accommodatie. Er zijn tal van campings en vakantieparken die van duurzaamheid hun speerpunt hebben gemaakt. Het mooie aan veel duurzame vakantiebestemmingen in Nederland is dat je niet direct doorhebt dat ze duurzaam zijn. Met andere woorden: je comfort en ervaring zijn er niet minder om. De duurzame aspecten zijn soms duidelijk aanwezig maar soms ook minder zichtbaar. Maar wat maakt zo’n park, camping of accommodatie dan duurzaam? Denk dan aan onderdelen als:

– Ecolabels
– Verregaande recycling programma’s
– Groene energie of zelf opgewekte energie
– Hergebruik van water
– Duurzame bouw en milieuvriendelijke materialen
– Biologisch voedsel
– Ecologische bedrijfskleding
– Winkels met lokale en/of ecologische producten

Campings, parken en accommodaties met ecolabels

Wil je er echt zeker van zijn dat jouw vakantiebestemming in eigen land duurzaam is? Kies dan voor een camping, park of accommodatie met een ecolabel. Er zijn diverse labels en keurmerken, maar het Green Key label is toonaangevend. Dit label is een internationaal keurmerk dat alleen toegekend wordt aan partijen die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid en milieubesparing. Kiezen voor een duurzame vakantie in Nederland is niet moeilijk, zo bewijst Green Key: van alle 56 landen waarin dit keurmerk wordt gevoerd, beschikt Nederland over de meeste locaties met een certificeringen.

Ben jij op zoek naar een geschikte plek voor een duurzame vakantie? Hier kun je eenvoudig zoeken naar een bestemming met Green Key label. Je vindt er campings, hotels, chalets, bed & breakfasts en meer. Met een Green Key bestemming weet je dus zeker dat je vakantieverblijf duurzaam is.

Een duurzame bestemming is de eerste stap

Kiezen voor een duurzame bestemming is een uitstekende eerste stap. Wat echter ook telt, zijn je activiteiten. Je wilt tijdens je vakantie natuurlijk genieten van vrije tijd en de omgeving. Ook op dit gebied kun je duurzame keuzes maken zonder concessies te doen aan plezier en comfort. 

Kiezen voor uitstapjes met de auto of andere gemotoriseerde activiteiten dragen meestal niet bij aan het duurzame karakter van je vakantie. Ook andere populaire uitstapjes zoals een bezoek aan een pretpark zijn vanuit het oogpunt van duurzaamheid niet de meest voor de hand liggende keuze. Wat zijn dan wel leuke, duurzame activiteiten die je alleen, samen of met het hele gezin kunt ondernemen? 

Natuurlijk kun je de natuur in trekken voor een fijne wandeling. Informeer alleen van tevoren goed over de status van het natuurgebied. Ook een traditioneel uitje voor het hele gezin, zoals een bezoek aan de dierentuin, wordt steeds vaker verantwoord. Kijk maar eens naar het duurzaamheidsbeleid op de websites van verschillende dierentuinen. Zo zijn er dierentuinen die veel meer aandacht geven aan diervriendelijkheid, die gebruik maken van zonne-energie, afgedankte groenten en fruit gebruiken als voer voor de dieren of voedselverspilling in hun restaurants tegengaan. Wil je meer leuke, duurzame uitjes ondernemen tijdens je vakantie? Denk eens aan de volgende tips: