duurzaam kamperen

Duurzaam kamperen

duurzaam kamperen

Wil je duurzaam op vakantie? Dan is duurzaam kamperen een van de beste manieren om op vakantie te gaan. Hoe je je vakantie nog duurzamer kunt maken vertellen we je in dit artikel.

1 Accommodatie en vervoer

Kamperen kan natuurlijk op vele manieren. Je kunt op reis met een camper, maar ook een tent achter in je auto leggen en daar mee op pad. Laten we voorop stellen dat een camper het minst duurzame is om te gebruiken, als je bijvoorbeeld kijkt naar de uitstoot tijdens het rijden. Toch is het zijn in een camper wel duurzaam, want je stoot dan weinig CO2 uit. Ook ben je in de camper vaak heel zuinig met water en stroom. Ook zijn er steeds meer elektrische campers te huur.

Ga je met de auto, dan kost dat natuurlijk ook CO2 uitstoot. Ga daarom eens op vakantie met een elektrische auto. Dat bespaart je een hoop. Kies daarnaast ook voor een tent van goede kwaliteit die lang meegaat.

Het kan natuurlijk ook nog een stukje duurzamer. Ga bijvoorbeeld wandelen, ga op fietsvakantie, neem de trein of ga liften.

2 Slow travel

Kamperen is sowieso al een rustige manier van reizen, maar door bewust te kiezen voor slow travel ben je pas echt goed bezig. Maak een mooie wandeling, lees eindelijk dat boek terwijl je in het zonnetje voor de tent ligt of doe even helemaal niks. Geen haast om alle hoogtepunten in de omgeving te bekijken en alleen maar te eten bij fancy restaurants, maar lekker alle tijd en per dag bekijken waar je zin in hebt. Zo zie je juist niet de dingen uit de reisgidsen, maar misschien zie je nog wel veel meer echt. Ineens valt je oog op de mooie bloemenvelden of op dat stalletje met groente langs de weg. Daar kun je ‘s avonds een lekker vers, biologisch en lokaal gerecht mee koken.

3 Campspace

Kampeerterreinen zijn erg verschillend in hoe duurzaam ze zijn. Bij veel grote familiecampings gaat het vooral om heel veel comfort en luxe en wordt er minder op de details gelet. Dat is anders bij Campspace. Hier delen mensen hun tuin of weiland met kampeerders. Alles draait om rust, ruimte, natuur en in contact staan met de mensen om je heen. Ook zijn veel hosts erg begaan met het milieu. Ze doen er daarom alles aan hun plek zo duurzaam mogelijk te maken. De plekken zijn ook erg kleinschalig, waardoor je er hier zeker van bent, dat het er lekker rustig is.

Een aantal campspaces waar erg gelet wordt op duurzaamheid zijn bijvoorbeeld:

4 Buitenactiviteiten

Ook je activiteiten hebben invloed op de duurzaamheid van je vakantie. Ga je alleen maar luxe uit eten, dagjes naar de sauna en heel veel shoppen, dan is je vakantie misschien niet zo duurzaam. Kies je er liever voor om een mooie wandeling te maken, op de fiets te stappen of een dagje te zwemmen in een meertje dan ben je wat bewuster bezig. Echt een zijn met de natuur? Ga dan eens op pad met een boswachter, sluit aan bij een workshop wildplukken, stap in een kano of bezoek een blotevoetenpad.

5 Duurzame keuzes

Ook in de dagelijkse keuzes kun je duurzame keuzes maken. Misschien zijn dit dingen die je thuis ook al doet, dan zijn ze al heel vanzelfsprekend. Anders is het leuk om het op vakantie uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van herbruikbare spullen als tupperware en bijenwas om je eten te bewaren en boodschappentassen van linnen.
Kies ook reinigingsproducten voor zowel voor jou persoonlijk als voor bijvoorbeeld de was en de afwas zonder microplastic.

Ook leuk is het om eens een dagje vegetarisch te koken. Misschien is het in het begin even wennen, maar je zult zien, dat je prima een dagje zonder vlees kunt. Eet je al weinig of geen vlees, probeer dan eens een dagje vegan.

Hopelijk kun je met deze tips even vooruit en ga jij je volgende vakantie ook duurzaam kamperen!