Zo herken je de beste duurzame evenementen en duurzame festivals

duurzame evenementen en duurzame festivals

Duurzame evenementen en duurzame festivals kom je steeds vaker tegen. En al is de focus op duurzaamheid bij traditionele evenementen nog niet vanzelfsprekend, de aandacht daarvoor neemt wel snel toe. Ga je tijdens je vakantie of daarbuiten op zoek naar een spannend, ontspannend of gewoon leuk duurzaam evenement, dan hebben wij wel wat tips voor je.

Het thema duurzaamheid kan voor evenementen heel verschillend worden ingevuld. Het gaat vaak verder dan het onderwerp of invulling van het evenement zelf. Festivals en evenementen die zich duurzaam willen profileren maken dat meestal meteen duidelijk in hun presentatie, de aankondigingen en de website. Daar onderscheiden ze zich met onder andere afvalbeleid, gebruik van (zelf opgewekte) groene stroom en / of duurzame, vegetarische of zelfs veganistische catering. 

Jij als bezoeker kunt ook keuzes maken die van invloed zijn. Met welk vervoer bezoek je het evenement? Hoe geef je invulling aan je bezoek en hoe zit het met je verblijf en andere zaken om het evenement heen? In deze blog gaan wij daar dieper op in.

Zo kun je zelf je festival bezoek duurzamer maken

Dat er steeds meer duurzame evenementen, zowel in als buiten Nederland te vinden zijn, is een prima ontwikkeling. En je kunt er zelf veel aan bijdragen door een evenement ook zo duurzaam mogelijk te bezoeken. Houd daarom rekening met de onderstaande punten.

Vervoer

Het lijkt misschien een open deur, maar zeer veel bezoekers van evenementen – ook van duurzame evenementen – bezoeken het evenement met de auto. Dit is geen duurzame keuze. Soms is het onoverkomelijk om de auto te pakken, maar wanneer er milieuvriendelijke alternatieven voorhanden zijn, doe je er verstandig aan om daarvoor te kiezen. Bevindt het evenement zich op fietsafstand? Stap dan op je tweewieler. Kies voor openbaar vervoer (bij voorkeur de trein). Indien de locatie verder is en mocht de auto echt niet te vermijden zijn, kijk dan of je kunt carpoolen met andere bezoekers.

Verblijf

Inventariseer van tevoren de verblijfsmogelijkheden en kies voor een zo duurzaam mogelijk verblijf wanneer je wilt overnachten. Steeds meer evenementen bieden zelf duurzame verblijfplaatsen aan en in andere gevallen heeft de organisatie samenwerkingen of kan deze tips geven. Kampeer je? Laat dan in elk geval je tent niet achter!

Wat neem je mee?

Afval is en blijft een van de meest belastende factoren tijdens elk evenement. Wees daarom kritisch op wat je meeneemt. Streef ernaar om alles wat je bij je hebt, hernieuwbaar te laten zijn. Zo voorkom je afval. Neem je zelf eten en drinken mee, gebruik dan geen verpakte producten of wegwerpverpakkingen, maar herbruikbare, duurzame drinkflessen en lunchtrommels.

Je keuzes op het evenement

Op het evenement zelf is waarschijnlijk voldoende keuze, onder andere op het gebied van food & drinks. Een evenement dat duurzaamheid serieus neemt, zal zorgen voor partners die in de duurzame filosofie passen, maar dit is nog niet altijd vanzelfsprekend. Door verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot de herkomst en bereiding van de producten op het event, draag je bij aan duurzaamheid. Is het onduidelijk hoe duurzaam de producten van een aanwezige partij zijn? Schroom dan vooral niet om te vragen.   

Hulp voor organisaties

Wie op zoek is naar duurzame evenementen in Nederland, kan meer dan ooit tevoren kiezen. Want er zijn de afgelopen jaren evenementenorganisaties opgestaan die festivals en evenementen helpen verduurzamen. Een van die organisatoren is Green Events, een event organizer met kennis op tal van gebieden van duurzaamheid, zoals water en energie, grondstoffen, food & drinks, mobiliteit, sociale verandering en meer. Zij zijn verantwoordelijk voor diverse groene evenementen en festivals (of duurzame onderdelen hiervan), zoals DGTL, Strafwerk  of Pukkelpop.

Hier kan iedereen met eigen ogen zien dat er grote stappen worden gezet op het gebied van groene energie en biologische voeding. Zo maken de festivals gebruik van groene stroom, zijn er laadstations voor smartphones die hun eigen stroom opwekken of zelfs complete duurzame campings te vinden.

Steeds vaker onderdeel van beleid

Duurzaamheid maakt steeds vaker onderdeel uit van beleid van gemeenten bij het organiseren van evenementen. Zo is gemeente Amsterdam begonnen met het initiatief Duurzaam Evenement 020. Organisatoren krijgen hier tips en kunnen best practices bekijken en ook kan er informatie worden ingewonnen over diverse duurzame certificeringen waarvoor duurzame evenement in Nederland in aanmerking kunnen komen, te weten: Barometer Duurzame Evenementen, Future Proof Festivals en Green Key Evenementen.

20 festivals werken tot 2025 samen met Greenevents aan circulariteit en ontwikkelen een model voor een circulair festival. Door processen en ketens te herontwerpen, worden circulaire oplossingen ontwikkeld binnen verschillende thema’s. Denk aan eten & drinken, water, energie, transport, mobiliteit en materiaal- en plasticgebruik. Die samenwerking gebeurt onder de vlag van de Europese Green Deal voor festivals.

Duurzame evenementen over duurzaamheid

Naast de vele (muziek)festivals zijn er ook een heleboel evenementen die helemaal of gedeeltelijk om duurzaamheid draaien, ook in het programma. Voorbeelden daarvan zijn de Biobeurs, de Sustainable Fashion Week of Veggieworld.