duurzame festivals en duurzame evenementen

Hoe herken je duurzame festivals en waar worden ze gehouden?

duurzame festivals en duurzame evenementen

De festivals zijn weer terug! Door corona waren alle fysieke festivals gedwongen om een winterslaap te houden. Dit seizoen zijn ze weer helemaal terug, en ook duurzamer dan ooit. Ze duren een dag of een weekend, en als je wil inhalen kun je natuurlijk ook een festival-vakantie houden. Maar hoe weet je dat een festival duurzaam is, en hoe ontdek je waar duurzame festivals worden gehouden? Dat vind je allemaal hier.
Er worden veel festivals gehouden, in Nederland en in de rest van de wereld. En die hebben allemaal hun eigen thema, sfeer en invulling. Duurzaamheid was daar lang niet altijd een onderdeel van, maar dat verandert snel. Festivalgangers maken zich steeds meer zorgen over de stand van het klimaat en de planeet, en verlangen ook steeds vaker van hun favoriete festival dat het daar rekening mee houdt.

Verschillen in duurzame festivals

Dat doen ze dan ook meer en meer, maar er zijn ook nog steeds grote verschillen. Het scheiden van afval wordt soms als het toppunt van duurzaamheid aangekondigd, terwijl op een andere plek een heel zonnepark wordt aangelegd over een parkeerplaats. En ook de wetgever zit niet stil. Was het in het verleden nog een pluspunt om geen wegwerpplastic te gebruiken, ondertussen wordt dat gewoon wet. Als gevolg is er op vrijwel alle websites van de festivals ondertussen wel een verantwoording te vinden van hun duurzame inzet.

Zo begin je met jouw eigen duurzaamheid

Het lijkt misschien een open deur, maar heel veel bezoekers van evenementen – ook van duurzame evenementen – bezoeken het evenement met de auto. Dit is geen duurzame start. Soms is het onoverkomelijk om de auto te pakken, maar wanneer er milieuvriendelijke alternatieven voorhanden zijn, doe je er verstandig aan om daarvoor te kiezen. Bevindt het evenement zich op fietsafstand? Stap dan op je tweewieler. Kies voor openbaar vervoer (bij voorkeur de trein). Indien de locatie verder is en mocht de auto echt niet te vermijden zijn, kijk dan of je kunt carpoolen met andere bezoekers.

Verblijf

Inventariseer van tevoren de verblijfsmogelijkheden en kies voor een zo duurzaam mogelijk verblijf wanneer je wilt overnachten. Steeds meer evenementen bieden zelf duurzame verblijfplaatsen aan en in andere gevallen heeft de organisatie samenwerkingen of kan deze tips geven. Kampeer je? Laat dan in elk geval je tent niet achter!

Wat neem je mee?

Afval is en blijft een van de meest belastende factoren tijdens elk evenement. Wees daarom kritisch op wat je meeneemt. Streef ernaar om alles wat je bij je hebt, hernieuwbaar te laten zijn. Zo voorkom je afval. Neem je zelf eten en drinken mee, gebruik dan geen verpakte producten of wegwerpverpakkingen, maar herbruikbare, duurzame drinkflessen en lunchtrommels.

Je keuzes op het evenement

Op het evenement zelf is waarschijnlijk voldoende keuze, onder andere op het gebied van food & drinks. Een evenement dat duurzaamheid serieus neemt, zal zorgen voor partners die in de duurzame filosofie passen, maar dit is nog niet altijd vanzelfsprekend. Door verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot de herkomst en bereiding van de producten op het event, draag je bij aan duurzaamheid. Is het onduidelijk hoe duurzaam de producten van een aanwezige partij zijn? Schroom dan vooral niet om te vragen.

Heb je zelf je duurzame keuzes gemaakt, dan komt de duurzaamheid van het evenement in beeld. Die begint natuurlijk met het al eerder genoemde en onvermijdelijke gescheiden verzamelen van afval, met groene energie en met het aanbieden van vega catering, maar die gaat als het goed is door de hele organisatie heen.

Zo herken je een duurzaam festival

De makkelijkste manier om een duurzaam festival of evenement te herkennen is aan een groen label. Greenkey is zo’n keurmerk, dat is gekoppeld aan locaties waar evenementen worden gehouden.

Maar ook de festivalorganisaties zelf willen duurzamer worden. Daarom werken 20 festivals tot 2025 samen met Greenevents  aan circulariteit en ontwikkelen ze een model voor een circulair festival. Door processen en ketens te herontwerpen, worden circulaire oplossingen ontwikkeld binnen verschillende thema’s. Denk aan eten & drinken, water, energie, transport, mobiliteit en materiaal- en plasticgebruik. Die samenwerking gebeurt onder de vlag van de Europese Green Deal voor festivals, hier vind je de deelnemers.

Deelnemers aan het project zijn: Amsterdam Open Air, DGTL, Body & Soul, Boomtown, Boardmasters, Into The Great Wide Open, Down the Rabbit Hole, Lowlands, Roskilde, Shambala, Vierdaagse Feesten, We Love Green, Best Kept Secret, Pukkelpop, Eurosonic Noorderslag en Zwarte Cross. Inmiddels zijn ook Castle Fest, Awakenings, Superbloom en Welcome to the Village bij de Green Deal aangesloten.

Zes toonaangevende Nederlandse festivalorganisatoren sloten al eerder, in 2015, een Green Deal Afvalvrije Festivals en werkten tot 2018 met succes aan hun missie: festivals afvalvrij maken.

En verder vind je op veel websites van evenementen wel informatie over wat ze aan duurzaamheid en klimaat doen.

Groot bereik voor een groene boodschap

Festivals zijn de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden. In het laatste jaar voor corona vonden in Europa zo’n 25.000 festivals plaats, die meer dan 500 miljoen bezoekers trokken. Dit biedt mogelijkheden om het gedrag van bezoekers te beïnvloeden en hen te inspireren om zich thuis meer circulair te gedragen.

Festivals kunnen hun milieueffect verminderen door groene keuzes te maken in locatie, toegankelijkheid, vervoer, catering en stroomvoorziening. Dat heeft een positieve invloed op het milieu en de CO2-uitstoot, en vermindert de impact op het gebruik van land en water. Door hun creatieve ondernemerschap, afgebakende terreinen en tijdelijke aard kunnen festivals ook een microkosmos voor circulaire innovaties en experimenten zijn.

Festivals hebben een brede invloed binnen hun toeleveringsketen, door de samenwerking met leveranciers en aannemers. De festivalorganisaties zijn zich steeds bewuster van de noodzaak om duurzamer te worden en nemen maatregelen om bijvoorbeeld bewust in te kopen, zuinig om te gaan met materialen en zwerfafval te voorkomen.

Festivals kunnen ook als model voor steden dienen. In korte tijd moeten ze in alle basisbehoeften voorzien. Daardoor krijg je inzicht in maatregelen die die nodig zijn om veelbelovende circulaire mogelijkheden verder te onderzoeken, ermee te experimenteren en deze te verbeteren.

Overzicht van duurzame festivals

Hieronder vind je een overzicht van duurzame festivals en evenementen, in Nederland en in de rest van de wereld. Daar komen natuurlijk steeds nieuwe evenementen bij. Ken jij er een dat er nog niet bij staat? Laat het ons dan weten.

De lijst volgt het seizoen, omdat de meeste events elk jaar rond dezelfde datum worden gehouden. De informatie gaat vooral over duurzaamheid, het programma vind je op de sites van de events zelf.

April

DGTL, Amsterdam  16-17 april 2022

In Nederland is DGTL de koploper op gebied van duurzaamheid. Het festival voor dance en elektronische muziek in Amsterdam werkt met een zogenaamd ‘circulair zero-waste’ principe. Al het afval van het festival kan opnieuw worden gebruikt. De etensresten en het biologisch afbreekbare bestek worden binnen 24 uur omgezet in compost. De compost gaat naar stadsboeren in Amsterdam, die hier hun producten op telen. Deze producten worden dan tijdens een volgende editie van het festival gebruikt als ingrediënten voor het menu, dat compleet vegetarisch is.

Er wordt alleen gebruik gemaakt van plastic hardcups, die langer meegaan en dus minder schadelijk zijn voor het milieu. DGTL’s meest ambitieuze project is het urine-recycling project. De urine van bezoekers wordt er gezuiverd tot drinkwater!


Awakenings easter , Amsterdam, 14 – 17 april 2022

Bij Awakenings houden ze ervan om nog vele jaren samen te dansen op onze prachtige planeet. Ze zijn zich er terdege van bewust van hun impact op het milieu en ze willen de festivals zo duurzaam mogelijk maken. Daar worden  elk jaar meer dan 190.000 bezoekers verwelkomd, afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Zo bereiken ze een jong en divers publiek dat ze hopen te inspireren om bewuste keuzes te maken.


Coachella, Californië,  15 – 24 april 2022

Coachella staat niet alleen bekend als muziekfestival. Het is ook belangrijk voor de mode-wereld als de plek waar trends worden geboren en gezet. Vanwege de zware commerciële inzet, en vanwege het niet zo duurzame karakter van mode in het algemeen, krijgt het festival ook veel kritiek. Toch zet de organisatie ook stevig in op duurzaamheid.

In 2022 zal Coachella voortbouwen op zijn milieu-initiatieven en ook nieuwe initiatieven lanceren om uitstoot te voorkomen, water te besparen en afval om te beperken. We weten dat er nog veel te doen is en we blijven ons inzetten voor een toekomst waarin niet-duurzame consumptie tot het verleden behoort, meldt de website.

Mei

Mei is in Nederland de maand van de bevrijdingsfestivals, rond 5 mei. Die gaan vooral over het vieren van de vrijheid (en democratie). Dat is natuurlijk ook een belangrijk aspect van duurzaamheid. De bevrijdingsfestivals hebben een eigen website, met een kompleet overzicht van 300 optredens in 14 steden verdeeld over het land.

Juni

Amsterdam open air, 4-5 juni 2022

Op Amsterdam Open Air praten ze over Planet Love. De website zegt: We houden net zoveel van onze planeet als van jullie allemaal! En laten we onszelf niet voor de gek houden: groot of klein, festivals laten sporen na. Een gevolg van het leven en consumeren op deze planeet is dat we allemaal een beetje van onszelf achterlaten.

Om dit te beseffen is cruciaal en stelt ons in staat om het verschil te maken! Elke dag maken we belangrijke keuzes. Bij AOA hebben we een pact gesloten met onze planeet: we minimaliseren onze voetafdruk op elk gebied dat je maar kunt bedenken! Dit is de afgelopen negen jaar ons doel geweest, met veel (team)inspanning, liefde, vertrouwen in de toekomst en de overtuiging dat we samen de wereld kunnen veranderen.


Oerol, Terschelling, 10-19 juni 2022 

Bij Oerol weten ze het: het NIET organiseren van Oerol op Terschelling is de meest duurzame oplossing. Daarom willen we, samen met de makers en publiek, ervoor zorgen dat we de natuur en het landschap (van Terschelling) zo weinig mogelijk belasten. En gaan op zoek naar oplossingen met bijvoorbeeld het Expeditieprogramma waar met wetenschappers en kunstenaars wordt nagedacht over duurzaam behoud en herstel van natuur en landschap in het algemeen.

Een duurzaam festival organiseren is een van de belangrijkste speerpunten voor Oerol. Hierbij zetten we in op het (verder) minimaliseren van onze voetafdruk*. Maar we streven naar meer: we willen een mentaliteitsverandering tot stand brengen. Bij onszelf, bij onze makers, bij ons publiek. Hiervoor zetten we kunstenaars, wetenschappers en ons bereik in. We denken dan niet alleen aan Terschelling, maar ook aan duurzame keuzes die wereldwijd effect hebben. Veel kleine acties kunnen een wezenlijke verandering teweegbrengen.

Lees hier het Fluide Manifest


Pinkpop, Landgraaf,  17-18-19 juni 2022  

Pinkpop kleurt steeds groener! In 2008 ontving Pinkpop al de Green ’n Clean Award, uitgereikt door Yourope. Yourope is ‘the most important Association of European Festivals’. De organisatie stimuleert samenwerking en kennisdeling binnen de festivalindustrie en staat voor het ‘verbeteren van de festival wereld’ op o.a. maatschappelijk vlak, veiligheids- en milieu issues en het promoten van grensoverschrijdende uitwisseling van live muziek talent in Europa.

Om in aanmerking te komen voor de Green ’n Clean Award moet je als festival aan bepaalde eisen voldoen op gebied van duurzaam management, transport, afvalbeheer, energieverbruik, voedsel(verspilling) en waterverbruik. Pinkpop blijft druk bezig met het ´vergroenen´ en daarmee het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Juli

Terraforma, Italië, Milaan,  1,2 en 3 juli 2022 

Tijdens dit festival is maar liefst 50 procent van al het verzamelde afval recyclebaar, terwijl al het servies compleet bio afbreekbaar is. Verder draaien alle lampen op het festival op zonne-energie, terwijl alle stages van duurzaam materiaal zijn gemaakt. Maar er is nog meer duurzaam gaande, dat lees je hier.


Welcome to the Village, Leeuwarden, 15 tot 17 juli 2022

Het Welcome to the Village festival in Leeuwarden neemt de groene filosofie nog een stapje verder en werkt aan het dorp van de toekomst. In de week rondom het festival, ,  wordt er een zogenaamd DORP gecreëerd. Dit DORP moet figuur staan voor de samenleving van de toekomst. De nieuwste ideeën en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid worden tijdens het festival getest in het dorp. Het idee hierachter is al tien jaar: Als iets op het festival kan werken, dan moet het ook in de ‘echte’ maatschappij mogelijk zijn.

Nederland wil in 2050 compleet onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarom willen de organisatoren van het festival het circulaire samenlevings-principe testen. Dit is een samenleving, waarin er geen enkele reststroom overblijft, en alle producten hergebruikt kunnen worden.


Welcome To The Future, Amterdam, 23 juli 2022

In hetzelfde weekend vindt het festival Welcome To The Future plaats in recreatiegebied Het Twiske, dicht bij Amsterdam. Al het eten dat hier geserveerd wordt is 100% biologisch, het festival draait volledig op groene stroom, afval wordt gerecycled en het festival streeft een leave-no-trace-filosofie na. Voor house en techno ben je bij dit festival aan het juiste adres.


Awakenings Summer  29-31 juli 2022 

Zie Awakenings Easter

Augustus

Lowlands, Biddinghuizen,  19 -21 augustus 2022

Lowlands maakt een inhaalslag in 2022 en werkt hard aan de verduurzaming van de festivalscene. Zo zijn alle disposables (bekers, bestek, borden etc., red.) sinds 2010 compleet recyclebaar, wat jaarlijks een besparing van 28.000kg afval oplevert. Stroom-, water- en brandstofverbruik worden bij iedere editie verder teruggedrongen.

In samenwerking met het bedrijf Solarfields, heeft Lowland de grootste solar carport ter wereld op tapel staan, die komt op de parkeerterreinen van Lowlands. De verwachting was dat het zonnepark, bestaande uit 90.000 zonnepanelen, vanaf mei 2021 in gebruik zou gaan. Jaarlijks zal er zo’n 35 miljoen kWh elektriciteit worden geproduceerd, waardoor 10.000 huishoudens van groene stroom voorzien zullen worden. Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: met het zonnepark zal jaarlijks het stroomverbruik van ongeveer 100 Lowlands-weekenden opgewekt worden.


Mysteryland, Haarlemmermeer,  26-27-28 augustus 2022

Mysteryland voelt zich vereerd om jaar na jaar terug te mogen keren naar de prachtige groene omgeving van het Haarlemmermeer. Daarom hanteert het een “leave no trace policy”. Dit houdt in dat elk bekertje, elke sigaret en elk stukje afval opgeruimd wordt wanneer het festival is afgelopen. Zo laten we het terrein brandschoon achter. Maar dat is niet alles:

Mysteryland is een van de groenste festivals ter wereld en daarvoor heeft het festival zelfs een aantal prijzen ontvangen:

  • Industry Green Certification (2012)
  • Industry Green Certification (2013 en 2014)
  • A Greener festival award (2014)
  • EE Music Award (2015) (voor de hoogste vermindering in energie consumptie van alle Europese festivals)

Shambala, Verenigd Koninkrijk, 25-28 augustus 2022

Het Shambala festival in Engeland heeft sinds het begin van dit festival in de jaren 90 zijn ecologische voetafdruk met maar liefst 80% weten te verlagen. Ook draait het festival compleet op hernieuwbare energie en zijn ze overgestapt op compleet vegetarische maaltijden. De meest opmerkelijke prestatie van het festival vond echter in 2018 plaats. In dat jaar werd er namelijk helemaal geen afval naar de vuilnisbelt gebracht.


Burning Man, Black Rock City, Nevada, USA, 28 augustus tot 5 september 2022

Burning Man is misschien wel het bekendste festival van de planeet. Het wordt onder uitdagende omstandigheden, midden in de woestijn gehouden. Dat heeft zo zijn consequenties.

Black Rock City heeft dan ook nog een lange weg te gaan voordat het een stad wordt met een lage ecologische voetafdruk, laat staan ​​een tijdelijke stad die regeneratief en CO2-negatief is. Dat schrijft het op haar website. Jaarlijks verbranden tienduizenden deelnemers fossiele brandstoffen om per auto en vliegtuig aan te komen. Velen kopen massaproducten die ze maar één week gebruiken, genereren afval en gebruiken generatoren om kampen en projecten van stroom te voorzien.

Als de organisatie die de infrastructuur van Black Rock City bouwt en beheert, dragen we bij aan de ecologische voetafdruk van de stad door fossiele brandstoffen te verbranden voor transport, dieselgeneratoren te laten draaien en afval te produceren dat op stortplaatsen belandt.

Iedereen – van project- en kampleiders tot individuele Burners tot Burning Man-medewerkers – helpt mee om de impact van onze stad op het milieu te verminderen.

In dit artikel hebben we gedeeld wat we als organisatie doen om onze activiteiten in 2022 ecologisch duurzamer te maken. We hebben ook veel dingen uiteengezet die je nu kunt doen om je kamp, ​​je kunst en je Burning Man-reis groener te maken.

 

September

Into The Great Wide Open, Vlieland,  1-4 september 2022

Dit duurzame festival is op weg naar een circulair en klimaatneutraal evenement. Op de website lezen we: Klimaatontwrichting gebeurt voor onze ogen en dat nemen wij zeer serieus. Daarom richten we ons op het circulair en klimaatneutraal maken van het festival. Omdat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is om onze eigen uitstoot en materialen gebruik af te stemmen op de draagkracht van de aarde. Maar vooral ook omdat festivals hun grootste impact hebben wanneer we ze inzetten als proeftuin, aanjaag plek en podium voor de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale samenleving. Het moet nu én het kan. Niet door te praten, of ‘het vingertje’ maar door concrete inspirerende voorbeelden, juiste incentives en razendsnel opschalen. Dus laten we het gaan dóen.

Oktober

ADE, Amsterdam, 19-23 oktober 2022

Amsterdam Dance Event (ADE) is de meest vooruitstrevende, invloedrijke en leerzame bijeenkomst voor elektronische muziek en zijn industrie. Met zijn conferentie-, festival- en educatieve broedplaats is ADE in staat om niet alleen het grootste jaarlijkse tent-pole-moment in de industrie te creëren, maar ook een solide basis te leggen voor toekomstige generaties elektronische muziekprofessionals. Het evenement trekt in totaal meer dan 1.000 evenementen aan op bijna 200 locaties in het multidisciplinaire programma; vijf dagen en nachten ademt de stad Amsterdam elektronische muziek.

In 2019 was er ook een speciale conferentie gewijd aan duurzaamheid, ADA Green. In 2020 was er een ADE Green Livecast. Het is nog niet bekend of deze wordt herhaald.