sakura kersenbloesem

Kersenbloesem in Japan

sakura kersenbloesem

In de lente overspoelen mensen de parken in heel Japan om te genieten van de iconische kersenbloesems. Het Japanse woord voor kersenbloesem is sakura. Maar met dat woord wordt ook de hele bloeiperiode van de bomen aangeduid. De kersenbloesems nemen een speciale plaats in in de Japanse cultuur. Daarbij hoort het jaarlijkse ritueel van hanami, of ‘bloemen kijken’. Dat omvat meestal het organiseren van feesten en picknicks in parken met vrienden en familie om de kersenbloesems in je op te nemen. Het kersenbloesemseizoen van 2020 is echter beslist anders, met de corona pandemie die de drukke buitenactiviteiten niet toelaat.

Nu het internationale reizen tot stilstand is gekomen en de inwoners van Japan worden aangemoedigd om binnen te blijven, vinden mensen nieuwe manieren om van het kersenbloesemseizoen te genieten. Hoewel je misschien niet buiten kunt wandelen en de sakura zelf kunt zien, zijn er veel manieren om deze bloemen in huis te halen. Mensen doen dat nu met op kersenbloesem geïnspireerde geschenken of door mee te doen aan een virtuele hanami.

De sakura bloemen hebben een bijzondere betekenis. Ze staan symbool voor geluk, liefde, lente en vooral een nieuw begin. Omdat de bloesem zo kort bloeien, vertegenwoordigen kersenbloesembomen ook menselijke sterfte. Ze herinneren ons eraan hoe kort en kostbaar het leven is. Deze traditie zit diepgeworteld in de Japanse cultuur.

Sakura in Kyoto

Kyoto is de voormalige hoofdstad van Japan. De stad staat bekend om haar eeuwenoude culturele geschiedenis. De lente in de oude hoofdstad is een van de mooiste seizoenen van het jaar.

Kyoto is dé iconische toeristische plek van Japan en de beste tijd om haar te bezoeken is in april. Overal in de stad bloeien dan de prachtige kersenbloesems. Die trekken bezoekers uit alle hoeken van Japan en de rest van de wereld. Overal in Kyoto komen mensen samen om hanami te vieren, te genieten van kersenbloesem kijken onder de takken.

https://youtu.be/2ZE-WP_ZLyc

 

In deze video zie je kersenbloesems op andere plekken in Japan.

https://youtu.be/-YTNe0c5M2Y

En hier kun je leren wat hanami is en krijg je een rondleiding langs de mooiste plekjes van Tokyo.

https://youtu.be/rVroZ06CHd8