Hoe groen wordt het nieuwe kampeerseizoen?
In aanloop naar het nieuwe kampeerseizoen hebben 1.500 kampeerders een enquete ingevuld. Daaruit blijkt dat het ontlasten van de natuur in toenemende mate op de agenda staat. Sowieso is kamperen een duurzame manier van vakantievieren, vindt de kampeerder. Maar elektrisch rijden hoort daar volgens hen nog niet bij.
Afval scheiden, lokaal boodschappen doen, zoveel mogelijk de auto te laten staan en daarvoor in de plaats de fiets pakken, maar ook: zo min mogelijk gebruik maken van elektronische apparaten en het aanschaffen van zonnepanelen. Dat zijn de voornaamste milieuvriendelijke vakantie-acties. Ergernissen op de camping zijn er ook. Het merendeel zegt zich weleens op te winden als anderen hun afval laten slingeren of niet scheiden, of hun vuile water lozen op plekken waarvoor die niet bedoeld zijn. Of zij hun medekampeerder aanspreken op hun milieuonvriendelijke gedrag? 60 procent slikt zijn commentaar liever in.
Maar liefst 79 procent vindt duurzame maatregelen zoals groene stroom, afvalscheiding en recyclen (heel erg) belangrijk. Zo’n 38 procent vindt het ook belangrijk dat hun camping naar keuze beschikt over een duurzaamheidskeurmerk. Maar, geeft het merendeel ook ruiterlijk toe, dat zien ze liever niet doorberekend in de kosten.
Komt het aan op de keuze van de vakantiebestemming, dan blijken de duurzame ambities niet altijd grenzeloos. Bijna de helft van de vakantiegangers geeft aan nooit rekening te houden met de milieu-impact van het aantal reiskilometers van de kampeervakantie. Ook loopt de kampeerder nog niet warm voor het compenseren van die ecologische voetafdruk, slechts twee op de tien doet dit soms of regelmatig, driekwart nooit. Zijn er dan wel genoeg mogelijkheden om de uitstoot te compenseren? 65 procent geeft aan daar geen weet van te hebben.
Elektrisch rijden nog niet populair bij de groene kampeerder
Gaat elektrisch rijden met campers voor een ommekeer zorgen? Voorlopig nog niet, aldus de camper- of caravaneigenaar. Driekwart van de respondenten geeft aan op dit moment niet de aanschaf van een elektrisch alternatief te overwegen, vanwege een drietal redenen: een te beperkte actieradius, te weinig laadpalen of de te hoge aanschafprijs. Ook is een deel nog niet helemaal overtuigd van de ware ecologische winst van een elektrisch kampeervoertuig.
Op campings waar kampeerders huuraccommodaties boeken, zien campingeigenaren overigens steeds meer kampeerders met een elektrische auto. Campingeigenaren willen daar graag op inspelen door laadpalen aan te leggen, maar ze worstelen met de investeringen daarvoor. Zo moet het elektriciteitsnetwerk op de camping soms flink op de schop om de capaciteit te vergroten. En ook de laadpalen zelf zijn een flinke investering.