duurzame wintervakantie

5 duurzame wintervakantie tips

duurzame wintervakantie

De zomer is voorbij, maar ook in de winter is het heerlijk om er even op uit te gaan. Vakanties met rode koontjes van de kou en als het meezit een mooi pak sneeuw. Op zoek naar een duurzame bestemming in de winter? Wij geven je 5 duurzame wintervakantie tips in binnen- en buitenland.

Of je nu in eigen land de winter viert of in het buitenland, er zijn meer mogelijkheden om dat duurzaam te doen dan je wellicht dacht. Hier komen ze:

Winterkamperen

Vanuit je tent genieten van de rust en verstilde natuur om je heen, dat is winterkamperen. Nederland heeft meerdere duurzame wintercampings waar je heerlijk back to basic kunt gaan. Bijvoorbeeld bij de FOODbazar camping in Langerak, waar je met de houtgestookte kachel of oven je eigen maaltijd klaarmaakt.

Liever de grens over voor een winter kampeervakantie? Ook in België zijn campings te vinden die het hele jaar geopend zijn. Bij de duurzame camping  Maison Sax in Oppagne kun je in de Feng Shui tuin overnachten terwijl je overdag het winterwonderland van de Ardennen verkent.

Wil jij jouw tentje opzetten in de winter zonder kou te lijden? Zorg dan voor een goed isolerende extra laag op het volledige dekzeil en kleed je overdag warm. Een fleecedeken rondom je slaapzak doet ook wonderen.

Winterwandeling in Nederland

Trek je wandelschoenen met warme sokken aan, en vergeet je muts en handschoenen niet! Wandelen in de winter is rustgevend en geeft je een volmaakt frisse neus. En het mooiste: duurzamer dan een wandelvakantie wordt het niet.

Of je nu het meest geniet van een winterse boswandeling, de knusse kerstsfeer van een stadswandeling of een route langs witte weilanden en bevroren beekjes: in Nederland vind je het allemaal. Goede routes voor winterwandelingen vind je bij de anwb, maar ook Staatsbosbeheer heeft wandelroutes waar je de winter wel mee doorkomt.

Winterwandeling in Oost-Tirol

Is voor jou als doorgewinterde wandelaar een winterwandeling pas compleet wanneer je omringd bent door besneeuwde bergtoppen? Ga dan naar Kartitsch in Oostenrijk. Kartitsch is namelijk het eerste gecertificeerde winterwandeldorp van Oostenrijk, wat inhoudt dat er meerdere goed aangegeven en geprepareerde routes in verschillende moeilijkheidsgraden zijn. Je hebt geen sneeuwschoenen nodig om te genieten van deze ultieme winterwandeling. Met de trein kun je duurzaam naar Tirol reizen. Lees de tip hieronder voor meer duurzame wintervakantie tips met de trein.

Duurzaam op wintersport

Zeg je wintervakantie, dan zeg je wintersport. Kies hierbij het liefst voor locaties met natuurlijke sneeuw, in plaats van locaties die gebruik maken van sneeuwkanonnen. Je auto vol wintersport bagage of een vliegtuig pakken geven daarnaast ook een behoorlijke uitstoot van CO2 en fijnstof.

Gelukkig zijn er ook treinreizen mogelijk naar wintersportgebieden. Bijvoorbeeld met de ÖBB Nightjet, die stopt bij meerdere punten in Zwitserland en Oostenrijk. Sinds 2021 kun je dagelijks met deze nachttrein vanuit Amsterdam naar Innsbruck.

Een wintersport treinreis maak je bij voorkeur naar wintersportbestemmingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Bijvoorbeeld het Franse Avoriaz: dit autovrije wintersportgebied minimaliseert de milieu-impact van wintersport door middel van natuurbehoud, eco-accommodaties, afvalscheiding en een duurzaam energienetwerk.

Een lijst van 19 uiterst duurzame wintervakantie skibestemmingen vind je op Alpine Pearls. De dorpen die hierbij aangesloten zijn spannen zich net als Avoriaz op meerdere vlakken in voor duurzame wintersport.

Plan je zomervakantie

Niet iedereen houdt van vakanties waarbij het vriest dat het kraakt. Heb jij liever een vakantie in korte broek dan in thermo ondergoed? Dan kun je de winter ook gebruiken om je duurzame vakantie in de lente of zomer te plannen. Met een zomerse vakantie in het vooruitzicht kom je de koude dagen wel door!

Onze tips om jouw zomervakantie of wintervakantie zo duurzaam mogelijk te plannen vind je hier.